Joulukuun Martta-lehdessä oli otsikolla ”Näistä en luovu” listattuna erilaisia joulutunnelmaa luovia asioita. Listalla oli mainittu muun muassa joulukuusi, kinkku, joulupukki, lumi ja joulurauhan julistus. Ihan perushommia siis.

Tämä pohjalta aloin miettimään omaa jouluani, ja mitkä asiat miulle on tärkeitä joulun vietossa. En välitä jouluruuista juuri laisinkaan, telkkarin jouluhömpät ja ei-hömpät eivät kiinnosta; joululauluista nyt puhumattakaan (synkkä ei).

Mikä miun joulutunnelman sitten luo?

Joutseno
Vaikka pitkin vuotta aikataulut heittelee, eikä mihinkään meinaa ehtiä, niin ainakin jouluna palaan kotopuoleen. Siellä on sopivan hiljaista ja useimmiten enemmän lunta ja pakkasta kuin meillä Tampereella. Ulkona on pimeämpää ja tähdetkin näkyy paremmin. Joutsenossa hiljaisuus laskeutuu.

Yhdessä oleminen
Edelliseen liittyen; koska vietän joulun perheen luona, on silloin aina ihmisiä lähellä. Joulomalla on myös useampi vapaa, jolloin ehtii nähdä läheisiä pitempään kuin viikonloppureissuilla. Ihanaa, kun voi antaa kunnolla aikaa toisille (vaikka lopulta aina kiire tuleekin). Tämän seurauksena jouluun usein liittyy myös oman tilan ja rauhan kaipuuta. Sen takia lopulta paluu arkeenkin tuntuu taas hyvältä.

Lepo
Jouluna en muuten sitten tee yhtään mitään mitä en halua. Kolme päivää huilailee putkeen ihan heittämällä, neljäntenä saattaa alkaa jo vähän kaivata tekemistä. Kahden viikon breikki olisi optimaalinen, mutta viikollakin jo pärjää. (Miusta muuten tuntuu, että joululoma tulee vielä enemmän tarpeeseen kuin kesälomat. Ehkä se johtuu pimeydestä.)

Ellin jouluintoilu
Askartelut, viimehetken paketoinnit ja pyytämättä raikuvat joululaulut ovat varma merkki siitä, että vuoden ruokaisin aika on käsillä. Sisko on useimmiten ihana, mutta jouluna myös ihan vähän kamala ❤

Karkin syöminen
No need to explain.