Miksi tyytyä perinteiseen, kun voi keksiä jotain ihan uutta?
Tänään siskojen joulukalenterissa tehdääan tulevaisuuden tonttulakki!

Aloitin tonttuhatun suunnittelun mittaamalla hiippalakilleni sopivan korkeuden ja pääni ympäryksen. Yleensähän tonttulakit ovat aina liian pieniä (ainakin miulle), joten nyt oli parasta olla varma. Leikatessa käytin apuna pienen kellohameen kaavaa, mutta sopivan kaavan piirtää helposti itsekin. Pääperiaate tässä mallissa on, että ympyrän säde on sama kuin tonttulakin korkeus, ja reunan pituus pään ympärys saumanvaroilla. Miulla on melkoisen iso pää, joten omasta palastani tuli lähes neljäsosaympyrä. Korkeutena tässä hatussa on reilu 40cm, mutta luultavasti vähempikin riittäisi.

Miun futuristinen päähine on leikattu suojamuovista. Se on halpa ja jännittävä materiaali, ja muovinen jouluasuste myös estää kampausta kastumasta esim. lumisateessa. Tai no, ei estä ehkä kokonaan, mutta jos on juuri hattuun mahtuva nuttura niin sitä se ainakin suojaa.

Ensimmäisenä ompelin hatun pitkät sivut yhteen.

Seuraavaksi valitsin omaan joulufiilikseeni sopivan kanttinauhan hatun alareunaan. Ilman tätä muovi voisi raapia hiusrajaa.

Tämän jälleen seurasi urakan kenties vaativin osuus: jäykähköstä muovista valmistetun suppilon kääntäminen ympäri, jotta saumat jäisivät sisäpuolelle. Hatun kärki tuotti hankaluuksia, mutta hyväksi apuvälineeksi osoittautui tylppäpäiset paperisakset. Kaikkein terävin kärki ei hatusta enää ulospäin käännykään, mutta se ei haittaa sillä seuraavaksi kiinnitetään kulkuset.
Miun hatussa on kolme kulkusta; pinkki, turkoosi ja hopeinen. Kiinnitin ne paksulla nappilangalla ommellen.

Sitten on jäljellä enää paras osa hatun tekoa: koristelu. Itselleni tuppaa kertymään työhuoneelle kaikkea outoa tilpehööriä, ja mietinkin pitkään kuinka hattuni koristelisin. Lopulta päädyin kuitenkin kahteen klassikkoon: paljettinauhoihin ja tarroihin.

Kah! Paljettinauhathan sopii ihan täpöllä kulkusten väriin!

Paljetit kiinnitin luottoliimallani. Tämä liima on liuotinpohjainen, joten se hieman pehmittää pohjalla olevaa muoviakin. Täytyy olla tarkkana, ettei sula koko homma!

Viimeistelin hatun illalla jouluteemaisilla tarroilla, ja ai että tuli hyvä! Yllättävän mukava käyttää ja näyttää todella raikkaalta punaisiin hiippalakkeihin verrattuna. Pysyy terhakkaana koko päivän, ei yhtään lerpata! Tämä päässä voi myös esittää itämaan tietäjää tai taikuria.
Harmillisesti kotimme valokuvausstudiosta eli kylpyhuoneesta oli palanut lamppu (itseasiassa kaksi), joten kuva lopullisesta tuotoksesta on melko sumea ja ankea. Sori!

Mainokset