Sano muut mitä tahansa, niin oikeesti kaikkein parasta jouluna on syöminen.
Oma ruokavalioni poikkeaa muun perheen ruokailutottumuksista aika isosti, joten saan päättää joulusapuskani joka vuosi ihan itse. Joitain vuosia sitten nautin jouluateriana tortilloja, mutta tänä jouluna ajattelin mennä vähän perinteisemmällä linjalla.

En millään malttanut odottaa jouluaattoon asti, vaan tein koeaterian jo tälleen etukäteen. Menin tämän syksyn kohkatuimpien vegaaniruokien perässä, ja aterialla oli tarjolla sekä porkkalaa että nyhtökauraa. Ja muusia. Ja ehkä joku lisuke.

muusi

Norppa vahtii muusipottuja.

Porkkanalohi eli porkkala
Ihan ensimmäisenä täytyy sanoa, että en alkujaan yhtään lämmennyt tolle porkkala-nimelle. Nyt olen jo siedättynyt, onhan se kieltämättä kätevä. Mutta mitä väliä nimestä kun tää on niin hyvää että lähtee järki. Olen kuullut huhuja, että joidenkin tahojen mielestä porkkanalohi ei toimisi ihan itsekseen vaan vaatisi kaverikseen leipää tai jotain muuta apuruokaa. Se on muuten ihan puppua semmonen puhe. Mie söin ensimmäisen porkkalasatsini lähes paljaaltaan ennen kuin se oli edes ehtinyt kunnolla marinoitua. Ja seuraavana päivänä tein heti toisen erän, eikä sekään kauaa kestänyt.

Porkkalan ohje on varsin yksinkertainen eikä työvaiheitakaan ole kovin montaa. Kaikkein vaikeinta sen valmistamisessa on  odottelu. Toiseksi vaikeinta on kypsennettyjen porkkanoiden kuoriminen (VINKKI! Se onnistuu parhaiten poikittaissuuntaan.)  Ohjeen nappasin YouTubesta PS Olen Vegaani-kanavalta. Suosittelen tutustumaan kyseisen kanavan tarjontaan mikäli vegaanihommat kiinnostaa!

pork1

Puhtaat porkkanat suolapedillä ennen suolakuorrutusta ja uunitusta.

pork2

Ruttuporkkanat ja kärähtänyt suola uunituksen jälkeen.

Testiaterialla menin massan mukana, ja nautin porkkanakalaa leivän päällä. Leivällä oli porkkanaviipaleiden lisäksi tilliä ja maustelevitettä. Levitteeseen laitoin ainaskin sinistä Keijua, merisuolaa, herbamarea, tilliä, basilikaa, ruohosipulia, jotain yrittidippiä ja mitähän muuta. Kaikkea vihreää nyt sattui maustekaapista löytymäänkään. Oli tosi hyvää!

Nyhtökaurakäristys
Monen kasvissyöjän joulupöydästä löytyvä seitan-kinkku ei ole ikinä ollut miusta mitenkään satumaisen hyvää, vaikka ihan kelvollista pöperöä onkin. Itse pidän siitä enemmän ihan vaan perusarkena leivän päällä. Sen sijaan nyhtökauraan olen jo ehtinyt tykästyä kovasti.

Nyhtisruokakokeiluja omalle kohdalle on kertynyt muutamia erilaisia, ja niistä isoin lemppari on ollut superyksinkertainen käristys. Ohje löytyy nyhtökauran paketeista ja vaikkapa täältä.

ruuat

Nyhtiskäristys käristymässä ja unelmaisen ihana perunamuusi. Ah.

Ainoat joulusyötävät, joista en suostu luopumaan on keitetyt porkkanat ja herneet. Herneitä ei nyt ollut tarjolla ja porkkanatkin meni kaloiksi, joten keitin (ja keittämisen jälkeen siivilöin/pesin) hernerouheesta epämääräisen muhennoslisäkkeen. Sekin oli hyvää.

annos

Nälkä tulee ko tätä kattoo. Mut ihan kohta on jo joulu!

Mainokset