Kaksi päivää tätä lukukautta takana ja meno kuin vuoristoradassa. Ensin pääsin huisille orkesterikurssille ja seuraavana päivänä osallistumiseni peruutettiinkin. Kiitos vaan tiedotusongelmille! Joten, ettei mieli olisi niin maassa kouluasioiden suhteen, on syytä muistella syksyn jännittävintä koulupäivää.

IMGP3924Se päivähän oli 23. lokakuuta, kun linja-auto starttasi kampuksen pihalta kohti Hiirolaa, Mikkeliä, Sulkavaa ja montaa kilometriä mutkaisia teitä.Koska kyseessä oli kässäopiskelijoiden luokkaretki/opintomatka, pysähdyspaikatkin oli valittu teemaan sopivasti:

  1. Pirtin kehräämö
  2. Kenkävero
  3. Raijan Aitta
  4. Marimekon tehtaanmyymälä

Suurimmat odotukset minulla olivat reissun ensimmäistä pysäkkiä, Pirtin Kehräämöä kohtaan. Olin jo käyttänytkin hieman heidän lankojaan ja hahtuvkiekkojaan, mutta itse kehräämössä en ollut koskaan käynyt. Luvassa oli ostoskelua myymälässä ja opastettu kierros kehräämön puolella.  Jes!

Kehräämökierros oli erittäin mielenkiintoinen, vaikken kaikkea selostuksesta kuullutkaan. Saimme nähdä lankojen värjäystä lukuun ottamatta kaikki villalangan valmistusvaiheet aina villapaalien pesemisestä  valmiiden lankavyyhtien solmimiseen.

Villaa eri olomuodoissa

Villaa eri olomuodoissa

Myymäläpuolella sen sijaan hävisi miltei kaikki ajattelukyky – onneksi olin tehnyt ostoslistaa langoista jo vähän etukäteen (tosin se lista odotteli kiltisti linja-autossa pysähdyksen ajan). Niin paljon lankoja ja villaa ja hahtuvaa ja valmiita käsitöitä ja ihania värejä! Onneksi ylitäysi paperikassi kädessä pystyi hyvillä mielin ajattelemaan, että ” Ei tää kaikki miulle oo. Osa on äitille ja oli varmasti on hyödyllistä ostaa täältä myös niitä kehräysharjottelutarpeita…”

IMGP3926

Hiirolasta suuntasimme Mikkeliin syömätauolle ja sen jälkeen Kenkäveroon. Harmi vaan, kun siellä oli juuri päättynyt kansallispukunäyttely, eikä joulunäyttelyä oltu vielä laitettu pystyyn. Kenkäveron anti jäi tällä kertaa vähän laimeaksi, mutta ainakin mukaan tarttui kierrätysidea käyttökelvottomille kengille.

IMGP3959

Kenkäveron pikavisiitin jälkeen alkoi ensimmäinen osa matkan rallitaipaleesta: mutkia ja mäkiä hiekkateillä. Suunta oli siis kohti Raijan Aittaa. Minua henkilökohtaisesti hieman arvelutti, oltiinko ihan oikealla reitillä, mutta riittävän monen kaarroksen ja kiemuran jälkeen kurvasimme Raijan Aitan parkkipaikalle. Aitta osoittautuikin tarkalleen ottaen navetaksi, jonka vintille oli rakennettu pieni kahvila ja myymälä. Saimme nähdä kehruunäytöksen pellavan kehräyksestä 2-polkimisella (?) rukilla ja tietenkin myös ostella kankaita, vaatteita ja rohdinpellavaa. Minulle tarttui mukaan kaksi kangaspalaa – toisesta tulee tunika itselleni, kunhan ompelutaitoni vielä hieman paranevat ja toisesta laudeliina saunaan. Paikan ihanuus oli kuitenkin seinä, jonka hyllyt oli täytetty erivärisillä pellavatukoilla. Ooo, mitä ihania murrettuja värejä – jälleen kerran!

IMGP3966

Ilmeisesti kaikki ihastelu alkoi tätä matkalaista jo väsyttää, puhumattakaan linja-auton rauhoittavasta murinasta ja keinahtelusta. Vähän aikaa maisemia katseltuani olinkin jo unten mailla. Päästessämme perille Marimekon tehtaanmyymälään, yksi jos toinenkin luokkaretkeläinen poti jonkinasteista matkapahoinvointia – takana siis rallitaival numero 2. Itse olin viimeisellä pysäkillä niin unen pöpperössä, etten muistanut ottaa yhtään kuvaa saati sitten ostella mitään. Ensi kerralla sitten!

Sulkavalta oli enää vain pikataival yliopistolle, joka sujui pitkin hieman suorempia teitä. Kaiken kaikkiaan reissu oli minusta oikein onnistunut ja haluan ainakin kahteen paikkaan vielä uudelleen, nimittäin niihin, missä kehrättiin!

Lopuksi vielä vähän niitä oi-niin-ihania hahtuvakiekkoja:

IMGP3953